Italien - piemonte- monferrato

Winestock Illustration

pico maccario

Pico Maccario map

Pico Maccario är ett framstående vinhus från den lilla byn Mombaruzzo i Asti, Piemonte. I fyra generationer sålde familjen sina druvor till andra producenter i området, men år 1997 etablerade bröderna Pico och Vitaliano Maccario sitt eget vinhus – Pico Maccario.

På kort tid har de lyckats etablera sig som en av de mest betydande producenterna i regionen, tack vare sin moderna vinfilosofi och tekniska innovation. Idag äger de över 100 hektar vinodlingar i Monferrato, vilket gör de till en av de största enskilda egendomarna i Asti. Jordmånen består huvudsakligen av kalkhaltig lera, det ger vinerna en fin balans mellan fruktighet och friskhet.

Pico Maccario odlar även Nebbiolo i Langhe, i kommunerna Neive, Serralunga d’Alba och Barolo – där den sistnämnda omfattar den prestigefyllda vingården Cannubi. Denna vingård, från 1752, är känd som Italiens äldsta och en av de mest betydelsefulla i världen.

En ikonisk aspekt av Pico Maccario är de rosa rosorna som pryder vingården. Med över 4 500 rosbuskar planterade mellan vinrankorna har de blivit ett symbol för vinhuset. Rosorna fungerar inte bara som en estetisk detalj utan också som en naturlig indikator på vinrankornas hälsa.

Annan kul kuriosa är deras symboliska koppling till pennor. Bröderna Maccario har gjort pennan till en signum för vinhuset och över 900 pennformade stolpar i olika färger omger deras vingårdar. Inspirationen kommer från idén att vin och kreativitet hänger samman – precis som en penna kan skriva en historia, skapar varje vin sin egen berättelse.

lavignone
barbera d’asti
149 kr

Det här är ett vin som har fått så många utmärkelser att det är svårt att räkna dem alla. Pico Maccarios flaggskepp - Lavignone visar verkligen vad Barbera kan leverera. Här har man valt att lagra vinet på ståltank, vilket låter druvans karaktär och jordmån stå i fokus. Ett vin i modern stil som ska avnjutas ungt.

Vi pratar här om "il vino del popolo" - folkets vin, som italienarna själva kallar viner gjorda på Barbera. Druvan är känd för sin friska syra och generösa fruktighet, vilket gör vinet lika bra till mat som till sällskap under matlagningen.

Smaken är bärig, med inslag av skogshallon, färska körsbär och plommon. Syran är välbalanserad, tanninerna mjuka och intrycket elegant.

  • Region: Monferrato, Piemonte

    Årgång: 2023

    Druvor: 100% Barbera

    Vinifikation: Efter pressning pågår macerationen i ca 15 dagar. Därefter lagras vinet i rostfria ståltankar i nio månader med en kontrollerad temperatur mellan 28–30 grader för att bevara vinets fruktighet och struktur. Slutligen får vinet ytterligare fyra månader på flaska för att mogna innan dess att det säljs.

    Alkoholhalt: 13,5%

    Storlek: 750 ml

langhe
nebbiolo
199 kr

Nebbiolo - Piemontes paraddruva, uppskattad för sin eleganta doft, struktur och kraftfullhet. Druvorna skördas för hand i de böljande sluttningarna kring Langhe och vinifieras med omsorg för att bevara druvans karaktär. Resultatet är ett rubinrött vin, rikt på fruktiga och blommiga toner med kryddiga inslag. Smaken är fyllig och balanserad, med mjuka, lena tanniner – en modern nebbiolo utan fatkaraktär.

Nebbiolo är en druva som mognar mycket sent och trivs därför bäst i de allra soligaste vingårdslägena. Namnet kommer från det italienska ordet för dimma – nebbia – vilket är passande, då dimma är ett vanligt inslag i Piemonte under hösten.

  • Region: Langhe, Piemonte

    Årgång: 2024

    Druvor: 100% Nebbiolo

    Vinifikation: Druvorna handplockas under den sista veckan i september och pressas därefter innan jäsning sker i rostfria ståltankar vid en kontrollerad temperatur mellan 28 och 32 grader. Macerationen pågår i cirka 10 dagar, varefter vinet lagras i ståltankar i minst sex månader, följt av ytterligare flasklagring innan lansering.

    Alkoholhalt: 13%

    Storlek: 750 ml

Dolcevita
Moscato d'Asti
129 kr

Moscato d’Asti är ett lätt pärlande, sött vitt vin från Piemonte i nordvästra Italien, Det är gjort på Muscat Blanc à Petits Grains, lokalt kallad Moscato Bianco, en druvsort känd för sin arom och naturliga sötma.

Dolcevita görs genom att jäsningen avbryts tidigt av att dem kyler och filtrerar druvmusten.  Det bevarar restsockret från druvorna och ger det låga alkoholhalten. Vinet buteljeras medan det fortfarande har kvar en del av koldioxiden som utvecklas under jäsningen, vilket ger det dess milda, naturligt pärlande karaktär.

Ska drickas ungt och kallt vid festliga tillfällen eller som en lätt, fräsch avslutning på en måltid. Doften är frisk och blommig typiskt för Moscato. Sötman balanseras upp av en fräsch syra och med behagliga, fina bubblor.

  • Region: Monferrato, Piemonte

    Årgång: 2024

    Druvor: 100% Muscat

    Vinifikation: Efter pressning lagras musten i tank vid -2 grader och genomgår sedan en långsam jäsning i trycktankar av rostfritt stål. Före buteljering genomgår vinet en mikrofiltrering för att ge det klarhet, renhet och förhindra ytterligare jäsning av jästcellerna.

    Alkoholhalt: 5%

    Storlek: 750 ml

Anima mia
barbera d’asti
115 kr

Druvorna skördas för hand under den första veckan i september när de har nått perfekt mognad. Doften är intensiv med inslag av ljusa röda körsbär, viol och örter. På grund av de unga vinrankorna har denna Barbera en lätt kropp, mjuka tanniner och en för Barbera, låg alkoholhalt vilket gör den till en mångsidig följeslagare vid matbordet.

Med sin ekfria stil och friska karaktär passar vinet perfekt till rätter med kyckling eller kolgrillat fläskkött, och lika bra till halstrad tonfisk,

Serveras lätt kylt.

  • Region: Monferrato, Piemonte

    Årgång: 2023

    Druvor: 100% Barbera

    Vinifikation: Skörden genomförs i början av september. Efter avstjälkning följer en skonsam pressning av druvorna. Macerationen varar i 10–12 dagar under kontrollerad temperatur. Därefter lagras vinet i rostfria ståltankar innan flasklagring påbörjas för ytterligare mognad.

    Alkoholhalt: 12,5%

    Storlek: 750 ml

Anima mia
sauvignon blanc
115 kr

Även om många främst förknippar Italien och särskilt Piemonte med röda viner, är de vita på uppgång. Och det med all rätt. Med sin friskhet, elegans och matvänliga stil tar italienska vita viner allt större plats vid våra bord.

Anima Mia, gjord på 100 % Sauvignon Blanc, är ett friskt och aromatiskt vin med inslag av blommor och exotiska frukter. Det är elegant och balanserat med fin syra, fruktighet och med ett mineralistiskt avslut. Ett mångsidigt vin som passar utmärkt till mat eller som sällskap.

  • Region: Monferrato, Piemonte

    Årgång: 2024

    Druvor: 100% Sauvignon Blanc

    Vinifikation:

    Alkoholhalt: 12%

    Storlek: 750 ml

Winestock illustration